Ahşap olan mobilyalar genellikle önceden verniklenmiş olurlar. Ancak zamanla kullanım ve zaman aşımı sonucu mobilyanın üzerindeki vernik de uçup gider. Günlük olarak devamlı olarak kullanılan mobilyalara belirli aralıklar ile bakım yapmak gerekir. Bu bakım ise öncelik ile mobilyaları temiz tutmaktan ve aralıklı olarak vernikleme işlemi ile gerçekleşir. Bu bağlamda bakıldığı zaman mobilya bakımı yaptırırken iki önemli faktöre dikkat etmek gerekir.
Cilalama İşleminde Ahşap Yüzeyi
Mobilya cilası işlemleri oldukça önemli işçilik gerektirir. Cilalanacak olan mobilyanın yüzeyi kesinlikle kirli olmamalıdır. Cila mobilyanın yüzeyinde her ne varsa oraya kalıcı olarak yapışmasına sebep olur. Bu sebeple kirli yüzeylere yapılan cila, toz, ter ve yemek lekesi gibi kirlerin mobilya yüzeyine yapışmasına neden olur.
Ayrıca önemli bir işçilik gösterilmesi gereken bir iş olduğu için bu işi mutlak suret ile ahşap cila ustası vasfına sahip kişilere yaptırmak gerekir. Çünkü yapılacak herhangi bir hata mobilyanın özelliğinin kaybolmasına neden olur.
Ahşap Mobilyalarda Cila Miktarı
Ahşap mobilyalar tahtadan yapılır ve ahşap cilası nasıl yapılır diyen kişiler için bu işin ehli olan kişiler bazı sitelerde bu uygulamayı kameralar önünde de göstermişlerdir. Ahşap cilası yapılırken en önemli noktalardan bir tanesi de cila miktarıdır. Eğer ahşam yüzeye bol miktarda cila sürülürse mobilya özelliği kaybolacak ve görüntü olarak istenilen görüntü elde edilmeyecektir.
Cilayı fazla sürüp sürmediğinizi merak ediyorsanız cilalama işleminden önce mobilyanın küçük bir alanına sürün daha sonra parmağınız ile dokunun ve eğer parmak iziniz kalıyorsa cilayı fazla almışsınız demektir.
Ahşap Yüzeyler İçin Vernik Türleri
Ahşap cila yüzeyleri ustaları tarafından cilalanırken, bu işlem için farklı türde vernikler kullanılır. Ve günümüzde her ağaç türü için farklı olarak kullanılan türler bulunmaktadır. Çok sık olarak tercih edilen gomlak verniği Hindistan yapımı yağlı bir üründür ve vernikler içerisinden en kalitelisi olduğu da bilinmektedir. Yağlı vernik türü ve ispirtolu vernik türü büyük mobilyaların ince kısımlarında kullanılırken; selülozlu ve sentetik vernikler sağlamlığı korunması istenen mobilyalarda tercih edilir. Özellikle marangoz ustalar çok daha iyi bilir ki farklı ağaçlar için farklı ahşap cila türleri kullanılmaktadır.
Tüm Ahşap Cila ürünlerimiz için tıklayınız.